pühapäev, 19. august 2012

Maailm on mu auster. 26ptk.

Fännide tungival nõudmisel olen ma sunnitud kirjutama uue peatüki, olgugi, et midagi nagu ei oskaks kirjutada  oma tavaliseks muutunud elust.

Lahkaks natuke töövaldkond alustuseks. Nimelt tuleb välja, et Jumal on olemas, sest idioot-iirlane läks töölt ära ja raseeritud jalgadega itaalia kokapoiss lasti peale teist nädalat lahti. Tööl oleme nüüd  mina, Tarmo - 2 eestlast ja Jon ja George - kaks filipiinlast. 7 inimese asemel 4 ja nüüd jagub rohkem kõigile tööd ja järele on jäänud inimesed, kes oskavad asju ja saavad aru miks nad seal igapäevaselt koos käivad. Iga kuu kord esimesel reedel on firma poolt grill ja siis on burgerid ja vorstid ja peekonid ja salatid ja juustud ja tasuta limpsid. Kuna nad hakkavad seda kõike 10 paiku hommikul grillima ja see lõhn tuleb tuulega läbi töökoja, siis on peaaegu võimatu seal tööd teha. Kui kell 12 saab, siis tormatakse ummisjalu söögituppa ja seal on juba selline trobikond inimesi koos. Igakuine plaan on süüa ennast vigaseks ja tõsta mitu korda aga ei ole veel kordagi teisele ringile jõudnud minna, alati saab ennem kõht täis.
Eesti poisid on nüüd ennast nii ära tõestanud ja on täielikud ässad seal, nii et tunneme hetkel ennast üsna muretult. Mõned korrad oleme saanud ka laupäeval tööl käia, sest siin kaks nädalt järjest tulid pühad reede ja esmaspäeva peale, nii et kaotaksime palju raha kui laupäeval tagasi teha ei saaks. Loomulikult on esimesed 3 tundi 1,5 kordselt tasustatud ja sealt edasi 2kordselt tasustatud, mis teeb laupäeva maailma parimaks päevaks tööl käia.
Auto summuti, mis siia sõites 3-4 kuud tagasi lõpust pooleks läks, ostsin ma uue, 130$ ja üks laupäeva hommik sai vara tööjuurde mindud ja ära vahetatud ja auto ka seest väljas puhtaks pestud. Tagasild teeb koledat häält, sai siis korra sisse vaadatud, et kas õli ikka on aga õli asemel jooksis mudalaadne okse sealt välja, siis sai tagasilda diisliga seest pestud ja uus õli sisse pandud. Enne Darwinist lahkumist on veel plaan see õli ka välja valada ja uus sisse panna. Mootoriõli ja filter sai juba eelnevalt ära vahetatud seal, nii et väga hea on sellises kohas tööd teha.

14 augustil, saabus minule migratsiooniametist kiri, et teile on tagatud teise aasta viisa ja olge ikka vunts edasi. Kuu aega kestnud saaga oli lõppenud. Selleks oli vaja mul saata saatkonda tõestused oma palgalehtede näol ja üks ankeet millele kõik farmerid on alla kirjutanud kelle juures ma töötanud olen, et ära tõestada et olen teinud 88 päeva regionaalset maatööd ja mul on õigus teise aasta viisa jaoks. See selleks, siis oli mul veel vaja migratsiooniinimeste arvates käia kohalikus erahaiglas rindkere röntgenis, et tõestada et mul ole tuberkuloosi. See on täiesti standardprotseduur siin nii et ei ole midagi hädalda, lihtsalt bürokraatia ja idiootsus koos raha ja ajaraiskamisega. Darwini erahaigla, teises linnaotsas ja 109$ pildi tegemine. Viisa enda taotlus maksis 280$ nii et midagi odavat siin pole.
Tuludeklaratsiooni täitsin ära ja kinnitasin online. See võttis ka kaua aega, kuna kõik tööandjad peavad andma töötajale aastalõpu koondaruande palju töötaja pealt on makse makstud ja palju töötaja palka on saanud. Seda andis juba kuu aega oodata ühelt tööandjalt. Lõpuks sain kõik vajalikud paberid kokku ja täitsin ära, esmane kalkulatsioon lubas mulle tagastada 3000$ mis on minuarust üsnagi kõva raha, arvestades, et see on raha millega sa üldse arvestanud ei ole ja Aussi tulles oli ainult 1330 dollarit nahavahel.
Siin on veel pensionivärk ka, ehk siis fond kuhu su tööandja endapoolt paneb 9% raha sinule pensioniks. Fondi omamine maksab 1.5 dol nädal ehk siis nagu haldustasud. 3 tööandjat sain kõik ühte fondi aga üks maksis teise fondi. Seega on mõistlik  omada ühte fondi ja maksta ühtesid tasusid ja pärast riigist lahkudes lihtsam ka. Selleks oli vaja mul täita mingi paberkandjal vorm, et ühest fondist minu raha teise fondi kanda ja see oli vaja saata Melbourne. Väike kuu läks mööda kui tuli ka kiri, et olete edukalt oma pensioni sealt fondist teise tõstnud. Hea hea. Nii et nagu kõik asjad jooksevad ilusti ühel ajal paika ja mõnus on olla, teades , et paberitega ja rahadega on enamvähem korras.
Autokindlustus saab läbi 11 sept, aga selle juba maksin ka ära 268$ poolaasta nii, et kõik asjad mis praegu  pähe tulevad on ära makstud ja nüüd ei teaks ühtegi väljaminekut enam tulemas. Jääme lootma.

19 august ehk siis päev mis ma seda siin kirjutan, kolisin ma  oma hostelist välja, kus ma olen olnud Darwini aja algusest. Kolisin kesklinnast 5km välja väikesesse rajooni, kus eesti poistel-plikadel on maja üüritud ja siin on neid juba 7 tk ees. Täpselt üle lugenud ei ole veel. Elamisruumiks on megasuur garaaz, milles pole autot hoitud. Põrandad on kaetud valgete plaatidega ja laes on kunagi olnud videoprojektor ja nurgas on baarilett. Nurgas on voodi ja voodi kohal on konditsioneer. Tööle on natuke pikem maa aga seda vaatab homme kui esimest korda peab sõitma sinnapoole.

Eestlane on loomupoolest nutikas: kuna hostelites maksab pesu pesemine 3-4 dollarit, selleks on sepetsiaalsed masinad, millel on rahapilu, kuhu laed vastava koguse dollareid sisse ja siis lükkad sahtli kinni ja raha kukub kusagile musta auku ja masin hakkab tööle, siis nupukamad Darwini väliseeestlased eesotsas minaise, korjasid tööjuurest dollari suuruseid seibe oma poole kilo jagu ja pesid pesu ja ostsid pesupulbrit seibide eest. See ei ole küll päris sama kõva kui James Bond - Casino Royale aga ega palju maha ei jää kah.

Rohkem polegi midagi ilmselt enne kui minema hakkan kuu kahe pärast.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar