laupäev, 22. detsember 2012

Mangode maailmas. 31ptk

Nüüd on juba 2 nädalat farmis seljataga ja saab natuke täpsemalt rääkida mis siin toimub ja mida teeme.


Esimesed kaks päeva korjasime mangosid, neid siis mis natuke värvi olid saanud päikese käest korjasime ära ja rohelised ja väikesed jätsime alles. Kolmandat päeva alustasime paaritunnise laimikorjamissessiooniga, kus pidi ka vaid suuremaid isendeid puuotsast korjama ja väikesed alles jätma. Laimikorjamisel on ka omad plussid ja miinused. Pluss on see, et suure osa ajast saad olla puu sees päikese eest peidus, kuna ta on seest ära pügatud ja tühi ja laimid on siis puu väliskihis, miinuseks see, et oksad on okastega nagu roosidki. Need okkad torgivad ja tekitavad tülikaid auke inimkestas. Pärast paaritunnist korjamist läksime meie Tarmoga ja mõned veel kuurialla mangosid töötlema. See käis siis nii, et seisime suure pika konveieri lindi ees, 2 meest tõstsid meile täis kaste ette, lasid need korraks liinil olevas veeavas mingi seebilahusega vee alla ja siis lükkasid vahutava kasti meiepoole. Mei hakkasime siis 4 mehega mangosid ükshaaval liinile laduma. Enne ladumist oli vaja mango tagurpidi kätte võtta, saba allapoole ja liini alguses oli selline pragudega metallplaat, mille all jooksis nagu vana heinavikati tera, mis siis lõikas sabad maha. Kogu selle liini alguses, kus me neid lõikasime, olid liinil veepihustid mis pesid meie käes olevad ja liinile minevaid mangosid. Seetõttu olime ka meie ülepeakaela läbimärjad kogu selle 8tunnise operatsiooni vältel. Meeletu tamp oli taga käed ainut käisid ja ühekohapeal seismisest jäid jalad nii kangeks, et pärast oli keeruline üle õue koju kakerdada. Liin liikus edasi kus märjad ja juba lõigatud mangod, millelt on see hape välja tilkunud liikusid edasi ahjulaadesesse osasesse, kus välja tulid juba kuivad mangod mida mingi tädi sorteeris. 1klass olid ilusad mangod, teises olid koorekriimustustega ja kolmas mis oli täis perse läks mahla kasti. Liin liikus veel edasi  pakkjate juurde, kus siis iga mango läks oma alusplaadi peal edas ja õige raskusega ise kukkus õige inimese ette maha. Süsteem kaalub ükshaaval kõik mangod ja saadab täpselt õige pakkija juurde oma plaadil kus ta siis ta maha viskab vaikselt. 
Kolmapäev lõppes muidugi normaalselt aga neljapäev algas pahasti, sest eelnev päev tõi kaasa Tarmo sünnipäeva ja hommikuse valutava pea aga sellest sai ka üle. Edasi korjasime ikka mangosid ja mangosid kuni uus nädal ka läbi sai. Nädala alguses läksime uue ringiga samadesse mangodesse kuna nädalaga olid toonased rohelised juba suuremaks kasvanud. 
Ilm on ikka kuradi palav ja siiin vahel otsisid ainult vilu puu seest ja üritasid näidelda töö tegemist sest lihtsalt ei suutnud enam olla. Poolest nädalast sai Tarmo tagasi traktori peale, mis tähendab seda, et hommikul ta veits korjas. Siis võttis traktori ja 4 meest ja hakkas puudevahel sõitma ja 4 venda viskasid kastid traktorile. Farmer on ise ehitanud väga kõva süsteemid trakale.Nii ees kui taga on 2 euroalust tõstuki harkide peal kuhu visatakse kastid peale rahulikult ja siis Tarmo laseb hüdroga kastidele katuse peale mis hoiab nende kastide sõidu ajal laiali lendamise. Hea ja mõnus töötav süsteem. Mõned viimased päevad olen ma ka olnud kastitõstja, sest siis saab neist mangodest veidike eemale. Viskame eest ja tagant täis. 96 kasti ja siis Tarts sõidab lattu ära ja me istume puu all joome vett ja ootame millal ta tagasi tuleb ja siis läheb uue hooga pihta. Mangokast võib kaaluda 25kg käe järgi nii, üle rinna neid tõsta on päris hea trenn. Teised kolm tõstjat on konnapoisid ja ma siis jälgin neid ka et nad ei loobiks kaste liigselt ja kõik ilusti paigal püsiks. 
Kaks palka oleme juba saanud. Selleks kirjutatakse tsekk välja ja sis tõttad kikivarvul panka rahaks tegema.
Tööpäevad on 7hommikul kuni 5.30 õhtul, tunnine lõuna ja 2 pausi kohapeal ka.
Maailmalõppu ootasime siin ka rõõmsate nägudega aga ei tulnud midagi välja sellest projektist. See eest küsis farmer kas laupäeval tööd tahame teha natuke, tal mehi vähe, vaid laos vaja mangopakkimist aidata. Ikka saab, seega täna, laupäeval tegime 4 tundi tööd laos ja saab natukene raha juurde järgmiseks nädalaks, kuna esmaspäeva töötama aga teisipäev ja kolmapäev on jõulud ja on vabad ja siis sõidame Cairnsi Tarmoga.
Mitmeid veokaid on juba käinud valmistoodangul järgi, sõit Sydneysse. Esimese korjamise ja pakkimise järel selgus, et meie mangod siin on praegu number 1 turuliidrid oma kvaliteedi ja kõigega. Bossi naine kes ka pabereid ajab manis poolsuuga, et eelmine hooaeg maksis ta mangode vedamise eest transpordifirmale 
170 000 dollarit, loe 2 040 000 Eesti krooni.



Miski puu meie maja ees

Meie maja

Köök

Köök

Tuba

Teine päev

Pildil vaid üks kuumaõhupall. Tavaliselt on neid hommikuti 5-7tk.
Tõusevad lendu siit kusagilt kõrvalkülast ja on popp teema siin.

Kaste vedamas

Kastid ees

Terve traktor

Mangod kastides, puuvilus, et päike ära ei kõrvetaks

Selle käruga sõidad edasi tagasi ja korjad mangosid, 2kasti peal
ja tööriistad käe juures

See on Longarm. sellega võtad kõrgelt

Ebaküps mango. 

Tühi traktor

25kg üle rinna

Konnapäid jälgimas

korralikult korralikult

viiamne sättimine, varred ei tohi püsti olla

Tooge üks veel!!

Tarts lattu sõitmas täis laadungiga

Sinna paneb ta mangod maha ja boss võtab tõstukiga edasi

1200 kasti

Tulnuk-mango

Naised lapsed pakkimas

Pakkimine

Pakkijad

1200 kasti

Ladu, kuur, shed

Tühjad kastid mis mangosid täis pakitakse

Euroalusel oleva kastivirna kiletaja, et kõik koos püsiksid, taga kontor

Liini algus, 4 meest seisavad seal pragude juures ees ja 2 tk tõstavad taha
kaste peale ja uputavad sinna musta auku seebivette

Liini algus 

Liini algus, seal pragude all jookseb lõiketera mis mango sabad ära lõikab
ja üleval on vihmutid mis vett pritsivad koguaeg peale, kuni selle sirge liini lõpuni

Mangot lõikamas

Kogu liin

Suur boss isiklikult. vasakul

valmistoodang

Veel tühju kaste

Tüüpiline Ausi torundus, majaväline veevärk. Teiselpool
seina on dussiruum ja pelta

Parimad mõtted tekivad ikka peltas.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar